↑ Επιστροφή σε Αυτισμός

Λογισμικό για μαθητές στο φάσμα του Αυτισμού

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ – Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αυτισμό

 

 


ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ

Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αυτισμό
Οι μαθητές με αυτισμό ή Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) παρουσιάζουν ιδιαίτερα μαθησιακά χαρακτηριστικά και δυσκολίες στον τομέα του λόγου και της επικοινωνίας. Οι δυσκολίες αυτές αφορούν τον προφορικό όσο και το γραπτό λόγο. Είναι πολύ δύσκολο να ενσωματώσουν στη γλώσσα το συναισθηματικό περιεχόμενο που κρύβεται μέσα στα νοήματα και να καταλάβουν τον κοινωνικό κόσμο και να κατανοήσουν ένα αφηγηματικό κείμενο. Με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών και την προσαρμογή της διδακτικής πράξης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών με ΔΑΦ, υλοποιήθηκε το παρόν υλικό:

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ (CD-ROM)
ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ (ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ)
ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ)
ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ)

Οδηγίες:
Για να διαβάσετε το cd-rom θα πρέπει είτε να το “κάψετε” σε ένα άδειο cd, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή των Windows ή κάποια εξωτερική (π.χ. τo imgburn), είτε να το ανοίξετε, χωρίς εγγραφή σε cd, με κάποιο πρόγραμμα που διαβάζει αρχεία .iso (π.χ. το dtools lite free)

http://prosvasimo.gr/el/gia-mathites-me-metria-kai-elafria-nohtikh-kathysterhsh/to-delfini
Ευδομή και Υπερδομή: Λογισμικά για μαθητές στο φάσμα του αυτισμού

Πατήστε για download

Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αναπτύσσουν οι ίδιοι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να δημιουργούν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό με στόχο τη βελτίωση των διαφόρων ικανοτήτων και την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ (παιδιών και εφήβων) στο φάσμα του αυτισμού

Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
http://earthlab.uoi.gr/

Πατήστε για download

Το έργο Υπέρ-δομή είναι έργο ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ το οποίο χρηματοδοτείται στα πλαίσια της κατηγορίας πράξεων 1.1.4.α – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Πρόκειται για ένα «εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκαν πρότυπες υπερμεσικές εφαρμογές που ενσωματώνονται στο περιβάλλον του λογισμικού «LT125DigitPecs» και θα χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με στόχο τη βελτίωση των διαφόρων ικανοτήτων και την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ (παιδιών και εφήβων) στο φάσμα του αυτισμού». Χαρακτηριστικά αυτών των εφαρμογών είναι ο υψηλός βαθμός διαδραστικότητας, η παραμετροποίησή τους, η διαβάθμισή τους όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας και η δυνατότητα εμπλουτισμού τους από τους χρήστες εκπαιδευτικούς.

Το έργο υλοποιείται σε συνέργεια με το έργο «Ευ-δομή» το οποίο έχει ως θέμα: «Εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα όπου οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με τη χρήση λογισμικού αναπτύσσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δημιουργούν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό (σε ψηφιακή ή και έντυπη μορφή), με στόχο τη βελτίωση των διαφόρων ικανοτήτων και την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ (παιδιών και εφήβων) στο φάσμα του αυτισμού».

Ελεύθερο λογισμικό!Το λογισμικό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου είναι διαθέσιμο σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα ιστοσελίδων με δωρεάν ΥΛΙΚΟ για την ΔΑΦ:

  1. Στην σελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου θα βρείτε: γενικό εκπαιδευτικό υλικό, λογισμικά και υλικό για παιδία με προβλήματα όρασης και ακοής καθώς και σχολικά εγχειρίδια.
  2. Στην σελίδα e-yliko.gr θα βρείτε ηλεκτρονικά παιχνίδια για υπολογιστή σε σχέση με τους αριθμούς, ποσότητες, χρώματα-σχήματα, χρήματα και κυκλοφοριακή αγωγή.
  3. Μια συλλογή λογισμικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα βρείτε και στη Συλλογή ΑΘΗΝΑ.
  4. Στην σελίδα ΕΠΙΝΟΗΣΗ θα το παιχνίδι περιπέτειας ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ.
  5. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέπτυξε δύο πολύ χρήσιμα λογισμικά το ΕΥ-ΔΟΜΗ και ΥΠΕΡ-ΔΟΜΗ
  6. Eva-edu: Εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, π.χ κοινωνικές ιστορίες, προγράμματα αυτορρύθμισης κ.α
  7. Emathima : Περιέχει εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου καθώς και υλικό ειδικής εκπαίδευσης.
  8. e-selides : 8100 αρχεία με υλικό Α/θμιας εκπαίδευσης, χειροτεχνίες, γιορτές, μουσική κ.α
  9. Θρανία: σχολικά βοηθήματα, φύλλα εργασίας, δραστηριότητες, κατασκευές και συμπληρωματικό υλικό για μαθητές του δημοτικού.
  10. Ο Ξεχωριστός κόσμος της ειδικής αγωγής: Μια πολύ οργανωμένη σελίδα με πλούσιο και ΔΩΡΕΑΝ υλικό
  11. www.kidmedia.gr: Δωρεάν τα λογισμικά της Kidmedia τουλάχιστον μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Υπάρχουν βέβαια και τα ξενόγλωσσα sites που μπορούν να σας φάνουν χρήσιμα.

  1. www.thewatsoninstitute.org εδώ θα βρείτε πολλές Ιστορίες Κοινωνικής Συμπεριφοράς.
  2. www.do2learn.com ακαδημαϊκές ασκήσεις, κάρτες, συμπεριφορά και κοινωνικές δεξιότητες
  3. Το www.educateautism.com ακόμα ένα site με έντυπο υλικό χρώματα, σχήματα, μέρες, σωματογνωσία και πολλά άλλα.
  4. Eslpages κάρτες με αντίθετα, μέρη του σώματος και πολλά άλλα.
  5. Kidspark εκτυπώσιμα πάζλ κ.α